Program 2020

Baltiske filmdager 2020

Utvalg av filmer 2020

Dette er et utvalg filmer som vi mener er aktuelle for norsk publikum i høsten 2020. Listen omfatter nyheter fra de tre baltiske landene inkludert et sammensatt barneprogram som forhåpentligvis vil bli forståelig for alle barn, uansett språkbakgrunn og opprinnelse.

Baltiske filmdager vil ha 2 kveldsvisninger på fredag 16.oktober og flere visninger lørdag og søndag formiddag, ettermiddag og kveld. Cinemateket er dedikert fullstendig til Baltiske filmdager denne helgen i oktober.

Det er mulig det vil bli digitale visninger i tillegg til de i kinosalene. Nærmere informasjon vil bli gitt på våre hjemmesider. Vi tar forbehold om endringer i programmet. En oversikt over filmene arrangert etter land følger her:

Latvia

Fredag 16. oktober kl. 13.00 Masterclass med regissør og produsent i Lillebil samt åpningsforestillinger kl. 18.00 og kl. 21.00 i Tancred med tilliggende mottagelse mellom visningene:

Åpningsfilm: My Favorite War (Mans mīļākais karš) regi: Ilze Burkovska Jacobsen (LV/NO), 2020. My Favorite War er en dokumentarfilm som er 75 % animert. Filmen forteller den personlige historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. Filmen vant nylig hovedprisen ved verdens ledende animasjonsfilmfestival Annecy og er denne høsten klar for premierer i både Latvia og Norge.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bUUp6WRSuhg

Lørdag kl. 20.30 I Tancred: Blizzard of Souls (Dvēseļu putenis), regi: Dzintars Dreibergs. 120` 2019. Drama.

En seksten år gammel Arturs verver seg som soldat til første verdenskrig, med drømmer om å bli en helt. Men etter å ha overlevd brutalitetene i grøftekrigføring og tapet av familien, lurer han på om hans innsats i krigen var nytteløst. Håpet er å bli funnet i live og å kunne delta i gjenoppbyggingen av landet, familien og hjemmet, ettersom Latvia selv er født ut av krigens grusomheter. 

Lørdag kl. 17.30 i Tancred: Jelgava 94  regi: Janis Abele (LV). 120`, 2019. Drama.

film etter romanen av Janis Jonevs som er oversatt til norsk som Fordømte 94 og utgitt av Jan Kløvstad i Bokbyen forlag. Vi håper å kunne invitere forfatteren til visningen!

Lørdag kl. 15 i Lillebil:  Utlevering til fienden – en spesialvisning hvor vi fokuserer vi på den den nylig avdøde svenske forfatteren P.O. Enquists roman Legionärerna, som ble filmatisert i Sverige i 1970 under tittelen Baltutlämningen. Vi presenterer boken og sekvenser fra filmen og inviterer også Tor Melgalvis som viser scener fra og forteller om sitt filmprosjekt om legionæren Aleks. Melgalvis og hva som hendte ham i Norge etter krigen hvor CIA oppsøkte ham. Andre forfattere og skribenter som kan fortelle om dette tragiske kapitlet i skandinavisk krigshistorie kan dukke opp. Diskusjon etter filminnslagene. Det hele ledes av Baltikum-kjenneren og forfatterinnen Hege Boman Grundekjøn.

Søndag kl.13.00 i Lillebil: My Father the Spy (Spiegs, kurš mans tēvs), regi: Gints Grube, Jaak Kilmi.  85`, 2019. Dokumentar.

Denne overbevisende dokumentaren handler om det hemmelige livet til en dobbeltagent under den kalde krigen. Hans datter legger ut på en reise inn i fortiden.

Søndag kl. 18 i Lillebil: (I et sammensatt kortfilmprogram): Blueberry Spirits (Mellenu gari) regi: Astra Zoldnere.  13`, 2016 Kortfilm, poetisk dokumentar.

Dette er en poetisk dokumentar om en rom-familie som tilbringer somrene sine i de latviske skogene og plukker bær for å tjene til livets opphold. Mens de høster fruktene av skogen, reflekterer de over identiteten deres som en gruppe ved å dele spøkelseshistorier.

Dear Don (Mans mīļais Don) regi: Pauls Dumbrovskis. 15` 2019.

Dokumentar laget av en latvisk regissør bosatt i Canada. Et portrett av en hustrus bedårende støtte og uselviske kjærlighet til sin demente mann under hans siste dager.

Dolls (Lelles) regi: Ieva Norvele, 31´. 2018.Drama.

Riga om natten, to jenter og en fyr. Andris er en sjåfør som svikter de to jentene for klienter; de tar feil av turen for en invitasjon til en fancy restaurant. Misforståelsen gjør natten til et badestamp av rare og onde tilfeldigheter.

 

Litauen

Som forfilm vises:

Milkshake Bar (Pieno baras) regi: Urte Oettinger.  12`, LT 2020. Barnefilm/ Familiefilm/Animasjon.

Hver dag etter skoletreff møter Mikas vennene Sonata – ekornet og Gabriel – katten på Milkshake Bar. De har for-skjellige bakgrunn men er bestevenner. En dag ser de et bilde av en bollespisende mesterbjørn som ligner veldig på Mikas. Kanskje det er faren til Mikas?

Lørdag kl. 19.15 i Lillebil: Nova Lituania regi: Karolis Kaupinis. 96´ 2019, Drama.

Spillefilmdebuten til den litauiske regissøren Karolis Kaupinis hvor han på en fascinerende måte forsker på det personlige og det politiske synet på Litauen etter krigen. Filmen vant hovedprisen på filmfestivalen i Athen og i Riga.

Søndag kl. 21 i Lillebil: Motherland (Gimtinė) regi: Tomas Vengris. 97` 2019. Drama.

Den litauiske filmskaperen Tomas Vengris’ spillefilmdebut er historien om en mor som brakte sin amerikansk fødte sønn til moderlandet.

Søndag kl. 16 i Tancred: The Lawyer 2020.Drama.

Filmen forteller en komplisert historie om kjærlighet mellom to menn: en litauisk advokat og en syrisk flyktning som sitter fast i Beograd i Serbia.

Søndag kl. 18 I Lillebil: (I et sammensatt kortfilmprogram):

Community Gardens (Kolektyviniai sodai) regi: Vytautas Katkus. 15` 2019. Drama/kortfilm

Det er en historie om et kaldt forhold mellom en far og sønnen. Deres bånd, plaget av likegyldighet, går i oppløsning. Filmen hadde premiere i Cannes som en del av Critics` Week program 

Estland

( I et sammensatt kortfilmprogram): Orpheus – 13 min. Animasjon. Regi: Priit Tender. 

Orpheus kan underholde alle med musikk, også dyr og planter. Hans sang kan til og med redde hans elskede Eurydike fra underverdenen. Men det er en betingelse, innen Orpheus når landet til de levende kan han ikke vende seg om for å se om hun følger etter ham.

Søndag kl.15.30 i Lillebil: Winter (Talve) regi: Ergo Kuld.  91´, 2020 Drama/Romantisk komedie

Etter en bok av Oskar Luts. Filmen foregår i 1942 og er siste kapittel av O. Luts` filmserie.

Vi har nådd året 1942. Etter de rødes tilbaketrekning er den tyske orden etablert i Estland.

Søndag kl.19 i Tancred: Truth and Justice (Tõde ja õigus) regi: Tanel Toom. 165` 2019

Et episk drama som forteller historien om en kompromissløs mann. Hans sjel er ødelagt av den nådeløse jakten på sin drøm.

En sterk film fra fjoråret som har fått mye oppmerksomhet i Estland.

Lørdag kl. 17. i Lillebil: Things we do not talk about (Asjad, millest me ei räägi) regi: Andrejs Ekis. 2020 Komedie/ Enmannsshow.

 En Morsom film med stor popularitet i hjemlandet.

Lørdag kl.15.15 i Tancred: Barnefilmprogram: Sipsik (Sipsik) regi: Meelis Arulepp, Karsten Kiilerich, (EE) 2020, animasjon.

En velkjent tegnefilm. Alle estiske barn kjenner dukken Sipsik.

Lørdag kl. 13.00 Ny baltisk barnefilm-samproduksjon i Tancred: Lotte og dragejakten (Lotte ja kadunud lohed) regi: Heiki Ernits, Janno Põldma 78’ 2019, animasjon for barn, med norsk tale!

Lotte og lillesøsteren Roosi bestemmer seg for å finne de brannpustende dragerne. Overraskelser venter dem der.

Siste utgave med den populære figuren Lotte, en samproduksjon mellom Estland og Latvia. Filmen er importert for norsk kinovisning.

Lørdag kl. 21.30 i Lillebil: The Circle, dir : Margit Lillak 95 min 2019

Dokumentar om alternative livsstiler. «For å endre verden må man starte med seg selv», uttaler regissøren. Filmen følger en gruppe voksne og deres barn fra sommeren 2014, da bestemmer seg for å forlate sine tradisjonelle liv og starte det første internasjonale økologiske fellsskap, hvor også andre, ikke-voldelige og fredsskapene elementer blir vektlagt, og til kollektivets dramatisk kollaps i 2019.